Miten perustaa oma Minecraft -serveri
Miten perustaa oma Minecraft -serveri?
Tämä kysymys on oleellinen jokaiselle omasta pelipalvelimesta haaveilevalle. Siksi juuri tämän artikkelin ideana on perehdyttää lukija Minecraft- serverin ylläpitämiseen ja perustamiseen. Minecraftia moninpelimuodossa pelaillessa monelle on varmasti tullut mieleen oman palvelimen perustaminen. Se on voinut tuntua kalliilta, tai muuten vain erittäin monimutkaiselta operaatiolta, vaikka sen ei tarvi sitä todellakaan olla.
Parhaillaan Minecraft -serverin perustaminen on erittäin helppo ja nopea toimenpide, eikä se vaadi omaa 1000 Mb/s Internet-yhteyttä tai tehomyllytietokonetta. Tämän artikkelin ideana on perehdyttää lukija eri tapoihin perustaa palvelin Minecraftiin, sekä saada pieniä hyväksikoettuja vinkkejä ja neuvoja siihen, millainen palvelin saa suosiota pelin yhteisössä.
Vaihe 1: miten perustaa oma Minecraft -serveri
Ensiksi omasta pelipalvelimesta haaveilevan tulee miettiä, onko hänen nettiyhteytensä sekä tietokoneensa syömä rauta tarpeeksi tehokasta oman palvelimen pyörittämiseen. Omalta kotipöytäkoneelta serverin pyörittäminen voi olla haastava urakka, eikä siihen monen kannattaisi ryhtyä, ellei tarkoituksena ole vain korkeintaan parin kaverin kanssa yhteinen rakentelu ja yleinen hauskanpito Minecraftin maailmassa.
Oma palvelin nimittäin vaatii reitittimen säätämistä, nettiasetusten vääntämistä sekä se vie paljon kaistatilaa, sekä tietokoneen jatkuva käynnissä pitäminen vie rutkasti sähköä. Myös reitittimen avaaminen siten, että muut voivat pelata serverilläsi, altistaa tietokoneesi viruksille ja muille tietoturvariskeille. Kannattaa siis suosiolla tietää mitä tekee, sekä luonnollisesti ottaa selvää asioista huolella, ennen kuin rupeaa kirjoittelemaan koodinpätkiä.
Minecraft -palvelimen hostaaminen onnistuu ehkä helpoiten ulkoisen palveluntarjoajan kautta. Internetistä etsimällä löytää lukuisia webhotelleja ja palvelinvuokraamista tarjoavia yrityksiä. Niiden hinnat ovat vaihtelevia, mutta yleisimmin pelipalvelinten hinta kesikokoiselle serverille on muutamia euroja kuussa.
Valitsemalla juuri sinulle sopivan paketin saat rahoillesi takuuvarmasti vastinetta! Kavereiden kanssa laskun jakamalla saat sitä pienennettyä entisestään. Esimerkkinä tässä kirjoituksessa kuitenkin käytetään suomalaista Net9 -palvelinvuokraajaa, jonka Minecraft - pelipalvelinpaketteja on tarjolla niin pieneen kuin isonkiin serveriin. Yhden gigan serveri riittää hostaamaan noin 25 pelaajan porukkaa, sekä muutaman maailman lisäosineen.
Miten perustaa oma Minecraft -serveri, vaihe 2: Millainen serveri?
Kun olet perustanut oman palvelimesi, oli se sitten kotikoneeltasi velhoillen tai ostanut valmiin hostauspaketin, on tietenkin päätettävä, millaisella palvelimella ja minkälaisessa maailmassa haluaa pelata. Vaihtoehtoja on lukuisia, eikä tässä kirjoituksessa pystytäkään esittelemään jokaista eri pelimuotoa, modia tai lisäosaa.
Pelin suosituimmat modit ja lisäosat toimivat, Bukkit -nimisen rajapinnan kautta. Tästä edityneempiä versioita ovat CraftBukkit ja Spigot, jälkimmäisen ollessa nykyään ehkä se yleisin. Lisäosat ja modit siis ovat yleensä CraftBukkit-yhteensopivia, jolloin ne toimivat luonnollisesti tämän korvaajalla Spigotillakin.
Suosituimpia servereitä kannattaa toki tarkkailla nähdäkseen, millaista pelikokemusta ihmiset haluavat ja mikä on se trendaavin modi tai pelimuoto. Minecraft on täynnä erilaisia teemaservereitä faction -eli klaanien väliseen kilpailuun painottuvista servereistä minigames - tyylisiin servereihin unohtamatta tietenkään erilaisia roolipelimaailmoja.
Mahdollisuuksia on monia, ja erityyppiset serverit tuntuvat vaihtelevan suosiossa trendinomaisesti. Omaa päätä palvelimen perustaessa pitää kuitenkin käyttää, sillä suosittuja servereitä ei saa pelkästään kopioimalla muita. Minecraftin ideahan on luoda jotakin uniikkia ja omaa, miksi et keksisi täysin erilaista ja omaa serveriäsi?
Jos et ole vielä tutustunut suosituimiin pelimuotoihin Minecraft -servereillä, tässä lyhyt lista:
Skyblock
Skyblock -pelimuoto on suosituimpia karttoja pelissä, eikä suotta. Pelimuodossa heräät keskeltä pientä ilmassa leijuvaa saarta, joka koostuu parista kymmenestä kuutiosta multaa, sekä törröttävästä puusta. Pelaajan alussa olevina varusteina toimii pelkästään arkku, jääkuutio, sekä sangollinen laavaa. Pelaajan tulee siis kerätä materiaaleja saareltaa, tuottaa kiveä veden ja laavan sekoituksella sekä rakentaa itselleen koti keskelle tätä saarta.
Skyblockin houkutus perustuu siihen, että pelaajalle ei tarjota saarella valmista ruokaa, vaan tämän on vettä sekä multaa yhdistämällä pakko luoda farmeja ja hankkia itse elintarpeensa. Haastavuutta peliin tuo myös öisin saarelle spawnavat hirviöt, joilta pelaajan tulee suojautua.
Skyblockissa kokenut pelaaja voikin laajentaa saartansa pitkälle horisonttiin. Pelimuodossa on myös nähty huimia linnakkeita sekä kivisiä siltoja pelaajien skyblockien väleillä. Pelimuoto on siis erittäin hauskaa myös ystävien kanssa.
Prison
Prison, suomeksi vankila, on Minecraftin kolmen suosituimman pelimuodon joukossa. Se on suoraan kuin Kylmästä Ringistä. Pelaaja herää vankilasta pelkästään hakun ja surkeiden aloitusvarusteiden kanssa.
Tässä pelimuodossa vankilassa on kova hierarkia, ja pelaajan tehtävänä on nousta siinä ylöspäin. Tämä onnistuu loputtomalla ”grindauksella” eli materiaalien keräämisellä, ja myymisellä rahaa ja vankilahierarkian tasoja vastaan. Pelaajan tulee myös puolustaa keräämiänsä resursseja, koska mainausalueet olevat yleensä PvP -aluetta, jossa vangit tuppaavat taistella toisiaan vastaan.
Korkeimmilla tasoilla olevat pelaajat ovat käyttäneet varmasti tunteja ja tunteja tähän touhuun, tai sitten vain lahjoittaneet serverin ylläpitäjille tarpeeksi rahaa.
Towny
Towny on varmasti tunnetuin, ja yleisimpiä pelimuotoja Minecraftissa. Se on ollutkin pitempään suosittu kuin Skyblock, SkyWars, Prison jne. Pelimuoto ei hirveästi esittelyjä kaipaa. Ideana siinä on pelata Minecraft -maailmaan luodussa yhteiskunnassa, noudattaen sääntöjä ja rakennellen talojaan kylään. Townyssä pelaajilla on mahdollisuus ostaa maata, perustaakseen oman kylän, tai liittyä jo olemassa olevaan kylään.
Kilpailevat kylät saattavat joutua sotiin keskenään, mikä luo jännitystä peliin. Hauskuutta Townyyn tuo nimenomaan pelaajien mielikuvitus ja yhteisöllisyys. Pelimuodon kylissä on yleisesti ainakin kauppa, pankki, ja muita palveluita. Myös pelaajien roolit saattavat vaihdella.
Miten perustaa oma Minecraft -serveri, vaihe 3: Mistä pelaajat?
Kun olet tutustunut eri mahdollisuuksiin ylläpitää omaa pelipalvelinta, sekä valinnut haluamasi palvelintyypin, kartan ja pelimuodon, voit alkaa hankkia pelaajia. Jos haluat pelata serverilläsi vain oman kaveriporukkasi kanssa, se on täysin hyväksyttyä, mutta jos kaipaat isompaa serveriä vierailla pelaajilla, tässä pari vinkkiä suosion kasvattamiseen.
Markkinoi
Hyvä serveri vaatii aina hieman markkinointia, ja keinoja tähän on monia. Mainosta omaa palvelintasi lukuisissa eri nettiyhteisöissä ja foorumeilla. Näitä löytyy suomenkin kielellä lukuisia ihan googlettamalla. Hyvä idea on myös kysellä pelistä youtube -videoita tekeviltä, suostuisiko joku tekemään videon palvelimellasi. Tällaiset tapaukset tuovat varmasti lisää pelaajia serverillesi.
Pidä palvelinta aina päällä
Mikään ei ole niin ärsyttävää, kun loggaaminen serverille, jossa oli sinulla oli timanttivarusteet hyvä alku rakentamallesi kylälle, vain huomataksesi että palvelimelle ei pääse. Pidä siis serverisi aina käynnissä, tämä onnistuu helpoiten vuokraamalla palvelinta ulkoiselta palveluntarjoajalta.
Luo selkeät säännöt ja kuri, ja valitse admineita
Palvelimellasi on hyvä olla enemmänkin pelaajien tekemisiä valvovia tahoja, kuin sinä. Paras ylläpitäjä- tai valvoja serverille on oma kaverisi, jonka tunnet kunnolla. Näin saat vastuuta delegoitua harteiltasi, ja pystyt itsekin keskittyä pelin iloon.
Älä luota liikaa tuntemattomiin
Älä ikinä anna admineita palvelimellesi henkilölle, johon juuri tutustuit. Pelaajat eivät aina ole rehellisiä, ja joku saattaa haluta ylläpitäjän oikeudet vain tuhotaksesi rakentamasi maailman täysin, tai antamalla jokaiselle serverillä olijalle porttikiellon. Pidä siis järki matkassa.
Älä väärinkäytä asemaasi
Vallan tunne suositulla serverillä voi olla kutkuttavaa, mutta suosio voi laskea kuin lehmän häntä. Älä siis ole kusipää, jakele mielivaltabännejä jokaiselle kritisoijalle, tai taio itsellesi jatkuvasti parhaimpia resursseja ja tarvikkeita. Pelaajat kyllä huomaavat tämän.
Miten perustaa oma Minecraft -serveri, yhteenveto
Pelipalvelimen perustaminen on yleisesti ottaen helpointa ja vaivattominta käyttämällä ulkoista palveluntarjoaja, kuten Net9:ä. Jareja, lisäosia ja modeja on myös tarjolla lukemattoman paljon, ja niitä valitessaan kannattaa olla tarkkana, sillä jotkut modit ovat kiellettyjä Mojangin toimesta. Netistä löytyy onneksi ohjeet kaikkiin komentoihin, mitä esimerkiksi Spigotissa tarvitsee.
Tärkeintä kuitenkin on säilyttää pelin tarkoitus, eli viihtyvyys. Voit tehdä Minecraft-serveristäsi täysin sellaisen millaisessa tykkäät itse pelata, ja se on koko pelin idea. Ei siis muuta kun hakku käteen ja serveriä perustamaan, mutta ennenkaikkea, muista pitää hauskaa!
Minecraft
/kk
- Net9 Minecraft Server Manager -hallintapaneeli
- Ilmainen alidomain
- SSD-levyt
- DDoS-suojaus
- Täysin vapaa muokattavuus
- Rajaton määrä lisäosia